Cara Membuat Kek Coklat Yang Sedap

Cara Membuat Kek Coklat Yang Sedap. Kek coklat merupakan antara jenis kek yang digemari ramai terutamanya kanak-kanak. Membuat kek coklat tidaklah susah tetapi masalahnya masih ramai yang tidak tahu rahsia membuat kek coklat yang sedap.

Kalau dilihat dalam buku resepi atau di laman web, kita akan menemui pelbagai resepi yang berbeza untuk membuat kek coklat, terutamanya dari segi bahan-bahan yang digunakan untuk setiap resepi. Biarpun begitu secara lazimnya terdapat dua teknik untuk memasak kek coklat iaitu membakar ataupun kukus.

Cara Membuat Kek Coklat Yang Sedap

 

Bila disebut tentang bahan-bahan untuk membuat kek coklat yang sedap, bahan utama atau bahan asas yang biasa digunakan adalah tepung, mentega, gula, telur, serbuk penaik, serbuk koko dan coklat masakan selain itu ada juga yang meletakkan susu untuk menambahkan lagi rasa lemak manis kek coklat tersebut.

Manakala untuk hiasan kek coklat pula, selain dihias dengan krim kek yang berperisa, ada juga yang suka taburkan dengan pelbagai jenis kekacang untuk menambahkan lagi rasa sedap kek coklat tersebut. Bab dekorasi kek atau hiasan kek ini selalunya terpulang kepada si pembuat kek coklat itu. Kalau orangnya kreatif, memang kek pun akan dihias dengan begitu cantik sekali.

Resepi Kek Coklat

 

Cara Membuat Kek Coklat Yang Sedap 

Dengan berpandukan resepi dari buku resepi atau dari perkongsian resepi secara online, sesiapa pun dah boleh membuat kek. Kalau dulu mungkin anda perlu luangkan masa mengikuti kelas-kelas memasak, sekarang ni anda dah boleh belajar dalam keselesaan rumah anda sendiri. Belajar buat kek melalui video, memang sangat mudah.

Bukan sahaja anda boleh belajar buat kek coklat, tetapi pelbagai jenis kek yang lain, antaranya seperti senarai kek-kek yang di bawah ini:

1)Kek Span
2) Kek Rossette
3) Kek Blueberry
4) Kek Black Forest
5) Kek Indulgency
6)Kek Aiskrim
7) Kek Walnut Butterscotch Cake

Untuk anda yang berminat belajar membuat kek, tentu tertanya-tanya ada ke Video Panduan Membuat Kek dan Mendeko Kek?

Ada. Dalam koleksi video tu bukan sahaja dikongsikan resepi, tapi anda akan diajar langkah demi langkah untuk membuat pelbagai jenis kek. Sebelum anda mendapatkan video membuat kek, apa kata anda tonton dulu previewnya di RAHSIA KEK

(Visited 2,225 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...

1 thought on “Cara Membuat Kek Coklat Yang Sedap

Comments are closed.