Friday , 22 June 2018
Home » Informasi » 7 Asal Usul Nama Unik Tempat Di Sabah Yang Ramai Nak Tahu

7 Asal Usul Nama Unik Tempat Di Sabah Yang Ramai Nak Tahu

7 Asal Usul Nama Unik Tempat Di Sabah Yang Ramai Nak Tahu. Nama-nama unik beberapa daerah di Sabah, contohnya seperti Menggatal, Papar, Tuaran dan sebagainya sering membuatkan orang ramai tertanya-tanya. Dari mana asalnya nama tersebut.

7 Asal Usul Nama Unik Tempat Di Sabah Yang Ramai Nak Tahu

Kita ambil contoh ‘Menggatal.’ Cuba bayangkan kalau tiba-tiba seorang suami bekerja outstation ke Sabah.┬áSi suami telefon si isteri untuk bertanya khabar dan dalam masa yang sama memaklumkan yang dia hendak keluar melihat kawasan-kawasan menarik di Sabah. Si isteri pun bertanya, “Abang nak ke mana lepas ni?” Balas si suami, “Abang nak pergi Menggatal.”

Katakan si isteri itu tidak pernah ke Sabah dan tak tahu ada daerah yang diberi nama Menggatal. Boleh tak anda bayangkan apa perasaan si isteri masa tu. Terang-terang si suami cakap nak pergi Menggatal.

Nama sesuatu tempat sering ada kaitan dengan sesuatu kejadian atau sesuatu perkara yang ada di tempat tersebut.

Contoh yang kedua, Putatan. Katanya nama Putatan di berasal dari sejenis pokok yang dipanggil Pokok Putat. Pokok Putat tumbuh banyak di kawasan tersebut. Penjajah Inggeris pun menamakan daerah tersebut sebagai Putat Town.

Kalau anda nak tahu bagaimana Menggatal mendapat namanya, macam mana Putat Town boleh menjadi Putatan dan dari mana pula asal usul nama Kota Belud dan Penampang, anda wajib baca artikel Maksud Nama Unik Daerah Di Sabah.

 

(Visited 613 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...