Friday , 15 December 2017
Home » Sharing » Cara Buat Krim Kek Mudah Dan Sedap

Cara Buat Krim Kek Mudah Dan Sedap

Krim untuk kek, ibarat solekan untuk wanita. Kek yang nampak kosong, jika didekorasi menggunakan krim akan menyerikan kek tersebut. Biasanya krim yang mudah dibuat dan sedap rasanya menjadi pilihan para pembuat kek.

kek krim
sumber: google

Ada pelbagai resipi krim kek yang mudah untuk dibuat. Memandangkan ramai yang mencari resipi untuk membuat krim kek yang sedap di blog notainfo.com ni, elok rasanya saya kongsikan salah satu cara untuk membuat krim mentega yang mudah dan sedap untuk menghias pelbagai jenis kek, contohnya kek coklat, kek buah, kek kopi, kek span dan sebagainya.

Bahan-bahan Untuk Krim Kek yang biasa digunakan antaranya: Marjerin atau mentega, gula aising, pewarna dan juga perasa atau esen. Marjerin atau mentega biasanya akan di pukul hingga putih gebu dan dimasukkan gula. Kemudian barulah ditambahkan dengan perasa dan pewarna.

Krim kek yang sedap akan menambahkan lagi kesedapan kek. Malah jika betul teknik mendekorasi kek, tidak mustahil anda akan dapat menghasilkan kek serupa seperti yang dijual di kedai kek

Jika andaย berminat untuk belajar membuatย aneka kek span (sponge cake) dan belajar teknik atau rahsia membuat pelbagai jenis krim kek yang sedap antaranya normal butter, cheese cream, fresh cream dan sebagainya, saya syorkan agar belajar menerusi Video Rahsia Kek Dan Dekorasi.ย Di sana nanti andaย akan diajar cara yang mudah untuk membuat kek yang sedap dan juga teknik untuk mendekorasi kek untuk pelbagai majlis yang berbeza.

 

(Visited 262,571 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...

55 comments

  1. terima kasih…sungguh sedap dipandang, apatah lagi kalau dirasa

  2. Kalau nak makan terus je krim tu boleh tak? hehe.. macam aiskrim. Mesti best.

  3. untungnya kalau pandai buat kek. nak kena belajar ni ๐Ÿ™‚

  4. best kalau pandai buat kek ni.. boleh tetiap ari makan kek.hehehe

  5. jgn lupa hantar kek sikit utk sy ye sis.. ehem.. ๐Ÿ˜›

  6. hi puteri !
    kene try buat nie…puteri nak minta puteri bagi resepi buat pizza segera
    mcm mana ya…kekeke
    tetiba pulak eh…mengade azie nie !!!hahaha

  7. salam cik puteri..

    nmpk sedap..tapi yaya suka tgok je..lau nk makan tu..erkk…
    sikit je bleh la..krim tu buat rase muak..tapi ank buah yaya suke..huhu *tetibe ;p*

  8. beruntung kalau dapat buat kek..beli mahal kat kedai!

  9. kalau rajin-rajin bolehlah buat kek ni

  10. Anak2 sis minta belikan kek bukan sebab nak makan kek tu sangat tapi sebab terliurkan icing nye tu hihihi…so fikir2 balik lagi untung kalau pandai buat sendiri kan Puteri kan ..

  11. Boleh tak tolong buatkan utk aku. Aku tak reti buat kek.

  12. bolehlah hantar kat jb sepotong dua

  13. cik tom suka buat kek..buat sendiri lagi sedap…hehe..

  14. sedap kek ni….

    menabung kat sini…

  15. macam nak makan pula kek tu heeee..ptri sihat?

  16. oh tak saya isi tabung untuk kamu geee..puteri jom kita buat kek sama sama heeee

  17. ada satu lagi cara paling mudah puteri…. beli kat kedai kek. heee

  18. Nampak tersangat sedap tu. Hulur sini sikit boleh ๐Ÿ™‚

  19. lamanya sis bercuti.. rindulahhh.. sobs

  20. waduuhh sedap nya cake tu

  21. bestnya kalau pandai buat.. mesti kek jd cantikkan ๐Ÿ™‚

  22. wah.. sedap tu puteri.. boleh cuba nanti.. isi semua tabung.. ๐Ÿ˜€

  23. salam.kak.sy mohon ambk resepi ni ye..macam senang.tq

  24. putri, akak copy resepinye ye, esok harijadi anak akak, mohon dihalalkan terimakasih

  25. Mohon share juga kak kek foklat nya

  26. assalam..
    ape beza marjerin n mentega ea?
    pastu akk pukul pkai whisk or mixer?

  27. Alhamdulillah it’s really delicious.. Even I busy working a doctor but in the same time I can make some of dessert for my hubby.. Nasib baik Husband fhm karier n mmg pengemar kek.. Sng krja.. Hihi
    <3 thanks admin

    • Thanks for your comment doctor ๐Ÿ™‚
      Happy to hear that you tried out this recipe and enjoyed it. Komen dari doktor ni buat puteri lagi bersemangat nak berkongsi resipi ๐Ÿ˜€

  28. Sya nak blajar cara buat cupcake

  29. ape beza majerin dengan mentega???

  30. Salam….kak klo no beat Karim ni….
    Blh x sya bg larut gula kat air sejuk
    N ITU lh ending nya…pukul 4 bhn dgn 3 lngkh saja

  31. Nak tanya,
    Air sejuk tu, air yang kite simpan dalam peti sejuk ke?

  32. Assalam .. kak ,, klau guna gula biase je tkpe ke ?

  33. Bagaimana cara untuk membuat pAplova?

  34. bolehlah buatkan satu belanja haa.. free pun sodap ๐Ÿ™‚

  35. terima kasih. nampak sedap!!!

  36. Assalamualaikum Pu3.. ya Allah, 1st time buat td, terus jd.. Alhmdulillah sgt. Buat kek utk bday ank esok.. Alhmdulillah, menjadi krim icing nya. Trima kasih ats perkongsian resepi nya. Moga Allah SWT membls jqsa baik Pu3. =)

  37. akan aku coba bikin ah

  38. terimakaseh puteri…sy ni br nk bljr wt bisnes…?sgt membantu

  39. sedapnya kalau dapat kek pengantin