Monday , 21 May 2018
Home » Special Entry » Ikhlas Buatmu Wahai Ayah

Ikhlas Buatmu Wahai Ayah

 

Selamat Hari Bapa, mungkin ucapan ringkas dari seorang anak itu sudah cukup untuk menceriakan hari seorang bapa.

Namun puteri yakin, setiap antara kita mempunyai ucapan kata-kata istimewa yang lahir dari hati yang ikhlas untuk disampaikan kepada seorang lelaki yang bergelar ayah.

Cuma ada tika dan saatnya, kata-kata itu terasa berat untuk disampaikan secara berdepan dengan ayah. Lidah terasa kelu. Bukan sebab tidak sayang atau tidak menghargai pengorbanan ayah namun mungkin kerana tidak biasa untuk meluahkan atau wujud rasa segan pada lelaki yang dipanggil ayah

Ayah pengorbanan mu membesarkan kami, adik beradik tiada tolok bandingnya. Bermacam pekerjaan yang ayah lakukan apabila sumber pendapatan bulanan tak mencukupi untuk kami. Membesar di dalam kesederhanaan namun mencukupi segala-galanya. Terima kasih ayah – AYIE

Kata-kata ini sudah cukup mengambarkan betapa seorang anak itu menghargai jasa ayah yang tercinta. Seorang ayah sanggup berkorban dan bergadai demi memastikan kehidupan anak-anaknya tidak disia-siakan.

Tak dapat kita bayangkan hidup kita ayah ,tanpa ayah di sisi ,
semua kasih sayang yang ayah curahkan tersemat di hati – AZIE

Ada kalanya bila ayah di depan mata kita jarang menghargainya, tapi ramai yang meratapi bila ayah tiada lagi disisi. Sepatutnya kita sentiasa cuba untuk membahagiakan ayah selagi hayatnya yang ada.

Kisah seorang rakan blogger ini menceritakan segalanya :-

Sis boleh dkatakan anak manja ayah, memahami situasi susah payah ayah ketika membesarkan kami dan melengkapkan keperluan seisi keluarga.

Hati seorang ayah sangat sukar untuk kita tafsirkan, kadang kita lihat ayah lebih berdiam diri dari mama yang lebih banyak meluangkan masa dengan anak anak dan mendengar cerita anak anak.

Tapi sis percaya ayah cukup gembira dan merasa lega melihat anak anak nya telah mempunyai kehidupan yang bahagia dengan keluarga masing masing.

Kami sebagai anak anak sentiasa cari peluang untuk gembirakan hati mama dan ayah.

Hargailah dan hormatilah mereka selagi ada peluang, kerana setiap saat itu amat berharga dan takkan berulang kembali – MAMA ANNEZZ

Membaca kisah Mama Annezz seolah mencermikan diri papa puteri, malah juga peribadi papa korang. Hati seorang ayah sememangnya teramat sukar ditafsirkan dan sering disalah ertikan.

Kasihmu tiada tandingan, ketegasanmu mencorak kehidupan kami, menjadikan kami insan yang berguna, pengorbananmu tak terbalas, penat lelahmu tak terbayar, terima kasih papa, atas segala-galanya – KAISHIN

Tiada apa yang dapat mengantikan nilai kasih seorang ayah. Tiada jumlah wang di dunia ini yang dapat membayar nilai perngorbanan seorang ayah.

Arigatou ayah – CALIPH

Ucapan terima kasih itu sudah cukup untuk membuatkan seorang ayah tersenyum.

 

 

 

(Visited 10,891 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...

25 comments

 1. perkataan terima kasih tu dah cukup sebenarnya kan..yang penting ikhlas 😀

 2. Boleh menangis baca entry sis ni…

 3. “Cuma ada tika dan saatnya, kata-kata itu terasa berat untuk disampaikan secara berdepan dengan ayah. Lidah terasa kelu. Bukan sebab tidak sayang atau tidak menghargai pengorbanan ayah namun mungkin kerana tidak biasa untuk meluahkan atau wujud rasa segan pada lelaki yang dipanggil ayah”

  setuju sgt dgn kenyataan tu..kdg2 susah nk luah..

 4. jadi juga akhirnya entry hari bapa yg puteri minta rakan2 blogger buatkan ayat penghargaan utk ayah di dlm entry sebelumnya ini.

  entry yg penuh bermakna…

  terbaik laa puteri… (Y)

 5. en3 yg menarik.. nice sharing 🙂

 6. Berbaktilah kepada kedua ibu-bapa sebagaimana mereka menjaga kita semasa kita kecil..

 7. berbaktilah dan ingatilah mereka selalu… tak terungkap dengan kata2 pengorbanan mereka membesarkan kita

 8. Bapa dan Ibu kta banyak berkorban utk kita sejak kecil lagi dan kita perlu menghargainya

 9. hargailah ayah..yup, u never know what u have until u lost it…

  p.s ; rindu arwah ayah…..

  • ramai yang tak menghargai bila ibu dah ayah di depan mata

   semoga arwah ayah awak tenang di sana

 10. pengorbanan bapa sama seperti ibu..
  ibu dan bapa adalah pelengkap kepada seorang nak..
  semoga kita sentiasa menyayangi ibubapa kita

 11. pengorbanan seorang ayah tiada taranya di dunia ini,,, Jagalah mereka dan jangan abaikan mereka sekiranya ibu dab bapa masih ada…kerana suatu hari nanti kita akan terasa kehilangan nya bila umur kita semakin meningkat.

 12. betul tu azie 🙂

 13. tanpa ayah. siapalah kita. :'(