Tuesday , 22 May 2018
Home » Love Talk » Kenapa Cinta Tidak Mampu Kekal?

Kenapa Cinta Tidak Mampu Kekal?

Korang pernah putus cinta? Dan kemudian tertanya-tanya mengapa cinta korang itu tidak kekal.

Setiap apa yang berlaku dalam kehidupan kita pasti mempunyai alasan yang tersendiri. Cinta yang diharapkan sampai ke akhir hayat, namun akhirnya putus di tengah jalan.

Kenapa Cinta Tidak Mampu Kekal?

1) Penipuan – Kalau wujudnya penipuan dalam sesuatu perhubungan, lambat laun akan diketahui juga oleh pasangan. Dan bila pasangan mendapat tahu cintanya dikhianati, pastinya hati yang terluka itu sukar diubati.

2) Obses – Ada individu yang terlalu obses pada pasangannya, sehinggakan setiap gerak geri pasangan dikawalnya. Ini akan mengakibatkan pasangannya terasa terlalu dikongkong dah hilang kebebasan. Lama-kelamaan pasangan akan mula rasa jemu dan ini akan mengakibatkan keretakkan dalam perhubungan itu.

3) Mengungkit kisah lalu – Kata orang yang lepas biarlah berlalu. Ada individu yang suka mengungkit kisah cinta lalu pasangannya mahupun dirinya sendiri. Ada juga yang suka membandingkan pasangan sekarang ini dengan ex nya. Ini akan mengakibatkan berlakunya konflik dalam perhubungan itu.

4) Tiada chemistry – Adakalanya di awal perhubungan, pasangan boleh bertolak ansur dan saling memahami satu sama lain. Namun lama kelamaan wujud pula percanggahan pendapat. Hal-hal sebegini akan mengakibatkan pasangan sering berbalah.

5) Mendesak – Ada individu yang suka sangat mendesak pasangannya, sedangkan apa yang diminta itu diluar kemampuan pasangannya. Ini akan mengakibatkan pasangan tersebut rimas dan ini akan mengangggu keharmonian perhubungan itu.

6) Orang Ketika – Banyak hubungan yang hancur akibat orang ketiga (kaum keluarga, sahabat handai dan orang sekeliling). Campur tangan orang ketiga dalam membuat sesuatu keputusan boleh mengakibatkan hubungan itu menjadi renggang dan akhirnya tidak kesampaian.

Dalam bercinta kita perlu ‘give and take’. Cinta umpama sekuntum bunga mawar..cantik di pandang, harum baunya, menjadi idaman semua namun durinya boleh membuat kita terluka.

Kalau korang mengimpikan cinta yang 100% perfect, korang pasti akan kecewa kerana cinta ada pasang surutnya.

Namun walau apa pun halangan yang perlu dihadapi dalam sesuatu perhubungan itu, cubalah sebaik mungkin untuk mengatasinya bersama. Jangan biarkan cinta yang disemai sekian lama, musnah hanya kerana kealpaan sendiri.

Apa pendapat korang?

 

SUMBER : entri bertarikh 15 Ogos 2011

 

(Visited 400 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...

25 comments

 1. so, in relationship mesti lah ada kesefahaman 🙂

 2. Cinta dan mencintai…
  Ayat yang payah untuk difahami..
  Tapi hanya hati yang boleh menyedari..

 3. Tak kira apa jenis perhubungan pun..kalau takde keserasian memang susah nak kekalkan..saya setuju dgn info ni sbb semuanya betul 🙂

 4. mungkin sbb x ikhlas kot..

 5. puteri…yg ke-6 tu salah taip …(6) Orang Ketika – hehe

  ayie nak share laa puteri 🙂

 6. yer betul tu azie dan adakalanya tak ada keserasian

 7. Betul2. Dalam perhubungan perlu ada keserasian, kejujuran, dan kepercayaan antara pasangan 😀

 8. benci watak pelakon cinta yg byk kepentingan…

 9. orang perempuan..bab cakap pasal cinta..memang hebat..

 10. zaman ni banyak penipuan berlaku angkara FB,sms dan chatting,
  ladi susahlah nak kekal lama.

 11. cinta yang hanya berlandaskan nafsu memang sentiasa tak kekal.

 12. dalam hubungan perlu jujur..itu yang penting ^^

  Ain dah pandai buat drama sekarang.