Tuesday , 21 November 2017
Home » Resipi » Sup Cendawan

Sup Cendawan

 

Sejak kebelakangan ni aku rajin pula mengupdate entri resipi. Lagipun apa yang aku perhatikan, entri resipi lebih mendapat perhatian di bulan ramadhan. Ramai yang rajin masak agaknya. Untuk entri kali ni aku nak share resipi yang simple je yer.

 

SUP CENDAWAN

BAHAN-BAHAN

Cendawan tiram

Lobak merah (dipotong kecil)

Udang (dibuang kulit)

3 biji bawang merah (dihiris)

1 ulas bawang putih (dihiris)

2 cawan air

Daun sup (di potong pendek)

Daun bawang (dipotong pendek)

Tomata (dipotong 4)

Minyak masak

Garam secukup rasa

CARA MEMASAK

1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris.

2) Masukkan air dan lobak merah. Biarkan mendidih.

3) Masukkan cendawan, udang dan tomato. Biarkan sehingga mendidih sekali lagi.

4) Tambahkan garam secukup rasa.

5) Akhir sekali masukkan daun bawang dan daun sup.

 

Macamana you all? Simple je kan resipi ni. Kalau ada bahan-bahannya kat rumah, bolehlah you all mencubanya untuk juadah berbuka nanti.

 

 

(Visited 134 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...

28 comments

  1. wah..senangnya resepi sup cendawan.
    wah…tapi lagi senang makan je sup ni hahaha!

  2. akan dicuba di rumah sewa nnt..jemput la utk merase..hehehe

  3. hai Puteri,
    rajin masak sup cendawan, hidangan yang menyihatkan tu…

  4. wanie penah buat yg ni! tapi tak letak udang..letak sayur2 je..:)

  5. senang sangat nak buat nye.. huhu.. akak leh jadi chef la pasni..hehe πŸ˜€ πŸ˜€

  6. Cendawan adalah benda yang paling paklan suka…suka sgt masak guna cendawan

  7. sesuai untuk time sahur nie… tapi saya tak berapa boleh sangat makan cendawan.. nanti pening kepala..

  8. sup cendawan? mmm…amm pon xleh gak.. ntah ler.. bila mkn jer rasa mcm nak jadi cendawan jer.. hehehehehe

  9. whooaa.mesti sedap PK masak ni kan kan kan

  10. akak sedapnye…
    buat buka puasa pun sedap, buat sahur makan panas2 sedap jugak nie…

  11. Bro tak boleh makan cendawan T-T

  12. Nak buat la sup cendawan ni, sedap pulak tengok πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *