Sunday , 27 May 2018
Home » Sharing » Ciri-Ciri Blog Yang Hebat

Ciri-Ciri Blog Yang Hebat

Sekarang ni memang ramai yang dah berblog dan pastinya setiap blogger mempunyai gaya penulisan yang tersendiri. Setiap kali berblogwalking, kita akan dapat melihat pelbagai blog yang berbeza dari warna, style dan juga topik.

 Apa ciri-ciri blog yang hebat?

Blog Bersuara – bukan blog tu boleh berkata-kata ok, tapi maksudnya di sini ialah apabila pembaca membaca blog kita, mereka dapat merasakan seperti kita sedang berkomunikasi dengan mereka.

Fokus – kita perlu menyelitkan maksud tertentu di setiap entri, bukan sekadar membebel tak tentu pasal. Walaupun entri kita tu sekadar bercerita tentang sesuatu yang remeh tapi perlu ada maksud tersirat agar pembaca tidak rasa rugi membaca entri kita. Entri yang berinfo adalah entri yang sentiasa dicari.

Tersusun – bila pembaca singgah di blog kita, hasrat utama mereka adalah untuk membaca entri dan bukannya untuk melihat kecanggihan blog kita. Adakalanya blog kita dah berselerak dengan pelbagai jenis widget yang tidak diperlukan. Ini akan memberatkan blog dan membuatkan pembaca hilang mood untuk membaca entri.

Gaya Tersendiri –  jangan asyik copy paste. Blog kita perlu ada identiti tersendiri. Barulah pembaca akan sentiasa singgah ke blog kita. Sebab apa yang kita hasilkan tiada di blog lain. Tapi jangan pula buat-buat cerita yang bukan-bukan semata-mata ingin menarik pembaca.

Dengan ciri-ciri sebegini, pastinya ia mampu menarik lebih ramai pembaca untuk singgah ke blog kita dan seterusnya menjadi follower yang setia kepada blog kita.

Semua ini dapat ku rumuskan dari pemerhatian ku ketika berblogwalking ke berbagai jenis blog yang berbeza.

Happy Blogging 🙂

(Visited 43 times, 1 visits today)
ARTIKEL POPULAR HARI INI
loading...

28 comments

 1. betul…blog perlu ade identiti..;)

 2. setuju dgn ciri2 yg dinyatakan tu, setiap blog perlu ada identiti sendiri dan lebih baik ada niche. baru ada hala tuju dan pembaca tau apa yg hendak disampai oleh pemilik blog.

 3. Wah..makin matang nmpknya penulisan puteri ni yea..good job beybeh!

 4. betol betol betol…gaya tersendiri tu amat2lah saya dititik beratkan.

 5. best …

 6. Anyway…puteri, Niche tu apa yer?

 7. Terimahkasih banyak infonya? Mudah2han admin sukses selalu

 8. den cuba bersantai ketika blog..

 9. banyak yang aiza boleh belajar dari blog puteri kasih ni.. setuju dengan ciri-ciri ini..

 10. wah, bagusnya tips dari puteri. tu ramai orang suka singgah. thanks for sharing 🙂

 11. terima kasih perkongsian ini…pada saya, walaupun kita tidak pandai menulis tetapi kalau konsisten dan menulis tanpa copy n paste…lama kita akan jadi mahir dan ada identiti sendiri

 12. Wahhh betul2…
  Bagi suara didengari bila orang baca…

  Best tip…
  Tq sharing…

 1. Pingback: Reblog Bersama Puteri Kasih Tentang Rahsia - Pahan Blog